Vilket är Sveriges mest klassiska basketlag? Många skulle nog svara ”Alvik”, och det inte utan anledning. Klubben bildades 1956 och blev snabbt den dominerande kraften inom svensk basket. Sitt första SM-guld tog man 1963 och därmed inledde man en era när man fullkomligt dominerade svensk basket, på ett sätt få, om ens någon, annan klubb gjort, oavsett sport. SM-guldet 1963 följdes av ytterligare ett 1964. Och 1965. Och 1966. Och så fortsatte det. Under 1970-talet tog Alvik åtta av tio SM-guld och laget var i det närmaste ohotat som bäst i Sverige. Från 1963 till 1983 blev laget svenska mästare inte mindre än 17 gånger. Detta var Alvik verkliga storhetstid, och skälet till att många som växte upp under den tiden ser Alvik som synonymt med svensk basket.

Slutet på storhetstiden

Alvik

Alvik från ovan!

Alviks dominans var dock inte för evigt. Efter SM-guldet 1983 blev det bara två guld till, 1986 och 1995. 1996 så gick klubben ihop med KFUM Söder Basket och Stockholm Capitals, och därmed var sagan om den mest framgångsrika klubben i svensk baskethistoria i princip över. Under storhetstiden spelade man bland annat hela 146 matcher i rad utan att förlora, ett rekord som antagligen är helt oslagbart. Arvet från Alvik är helt enkelt enormt och snudd på omöjligt att överskatta.

Alvik basket finns faktiskt fortfarande, men i en lite annan form än det lag som på 1960- och70-talet dominerade. Numera sysslar man först och främst med barn- och ungdomsverksamhet. Och det är givetvis någonting vi på SBTF tycker är positivt. Även om Alvik inte längre är en stormakt inom svensk basket så gör man ändå sitt för att sporten ska kunna fortsätta frodas och växa. På sin hemsida säger man att klubbens idé nu är att ”erbjuda barn, ungdomar och vuxna basketutbildning och klubbgemenskap som ger dem möjlighet att nå sin maximala potential”.