Basket är en av världens största sporter, även fast det kanske inte alltid märks i Sverige. Åskådarmässigt ligger basket nere i botten av topp 10. Att Fotboll och ishockey är stort visas inte minst av att Allsvenskan, Superettan, SHL och Hockeyallsvenskan alla är större än basket, liksom Speedway, handboll och bandy. Men de flesta svenskar är ändå medvetna om att basket är en världssport och känner till namnet på de största amerikanska stjärnorna. Basketen har kommit till Sverige för att stanna helt enkelt, även om det RIKTIGT stora genombrottet ännu inte har kommit. Det har dock varit på gång ett bra tag nu, och för eller senare kommer basketen att ta nästa steg.

BaskettjejAtt basketen kommit till Sverige för att stanna förresten… Enligt Wikipedia så introducerades basket i Sverige redan i slutet av 1800-talet, alltså inte speciellt lång tid efter att den uppfanns ”over there”. Svenska Basketförbundet bildades sedan 1948 och under 1970-talet fick vi faktiskt en liten basketboom i Sverige, som dock tyvärr inte gjorde att sporten fick ett brett folkligt genombrott. Men det stod ändå klart att basketen hade kommit för att stanna i Sverige. Och det är i princip där vi befinner oss idag: Basket är en etablerad sport i Sverige med en stor skara fans, men har ändå inte riktigt fått sitt stora genombrott.

Detta då om basketens historia i Sverige, men vad om framtiden? För att basket ska kunna växa ytterligare krävs organisation och bra tränare. Det är det som SBTF i huvudsak är inriktat på: Basketträning. Bra tränare och ledare är ett måste för att basketen ska kunna utvecklas i Sverige. SBTF:s tema är just detta, inriktning på tränare och eldare inom basket, även om vi också kommer att skriva om annat. Vi brinner för basket och vill att sporten ska nå upp till nya, högre, nivåer i Sverige.