Basket ses nog av många som en väldigt amerikansk sport, men den skapades faktiskt av en kanadensare, James Naismith. Det hela skedde i slutet av 1891, då gymnastikläraren Naismith försökte hitta på ett spel som kunde spelas inomhus när vädret inte tillät utomhusaktiviteter. Skolan i fråga, Springfield College i Massachusetts, finns fortfarande kvar idag och är basketens födelseplats. Naismith var en talangfull atlet som spelade en mängd olika sporter med framgång. Som 30-åring blev han gymnastiklärare i Springfield i Massachusetts, och det var då han uppfann basket, mer eller mindre för att han var så illa tvungen.

James Naismith.

James Naismith.

Det hela berodde på att Naismith fick ansvar för en ovanligt bångstyrig klass. För att de skulle få utlopp för sin energi fick han därför i uppdrag att utveckla en fartfylld sport som kunde utövas inomhus. Klimatet i Massachusetts var vintertid sådant att det inte gick att utöva utomhussporter som fotboll. Naismith ska ha fått två veckor på sig att utforma reglerna till en ny sport anpassad för att utövas inomhus. Resultatet lev basket, som mycket snabbt blev populärt över hela USA. Reglerna har givetvis ändrats en del sedan starten, men i grund och botten rör det sig om samma sport nu som då.

Naismith fick också se basketen växa till en av de absolut sporterna. När han dog 1939 så var basket en olympisk sport och dess popularitet i USA enorm. Naismith fanns på plats under OS i Berlin 1936, där han var den som delade ut medaljerna (USA vann, Kanada tog silver och Mexiko slutade på tredje plats). Faktum är att basket kunde ha fått sitt namn efter Naismith, då det fanns förslag att sporten skull döpas till ”Naismith ball”. Men Naismith själv var motståndare till idén, och vi håller med. Basketball låter helt enkelt bättre än Naismith-ball.